Friju
Image default
Business / Transportation and Logistics

Basisprincipes van Spuitgieten

Het naleven van een aantal basisregels van spuitgieten en onderdeel ontwerp zal resulteren in een onderdeel dat, naast het feit dat het gemakkelijker te produceren en te monteren is, meestal veel sterker zal zijn in de praktijk.

Spuitgieten klinkt eenvoudig maar is een complexe aangelegenheid

Het ontwerpen van kunststof onderdelen bij spuitgieten is een complexe taak waarbij veel factoren betrokken zijn die een lijst van eisen aan de toepassing stellen.
1. Hoe zal het te gebruiken onderdeel worden gebruikt?
2. Hoe past het te gebruiken onderdeel op andere onderdelen in de assemblage?
3. Welke belasting zal het ervaren in het gebruik?
Naast functionele en structurele aspecten spelen verwerkingsaspecten een grote rol bij het ontwerp van een spuitgegoten kunststof onderdeel. Hoe de gesmolten kunststof binnenkomt, vult en koelt in de holte om het onderdeel te vormen, bepaalt grotendeels wat de eigenschappen van dat onderdeel zullen zijn. Het volgen van sommige basisregels behorende bij spuitgieten van deelontwerpen zal in een onderdeel resulteren dat, naast dat het gemakkelijker te vervaardigen en te assembleren is, typisch veel sterker zal zijn dan eenzelfde onderdeel gemaakt van een ander materiaal.

Spuitgieten heeft veelal de voorkeur

Spuitgieten heeft voor de productie van vele kunststof onderdelen de voorkeur. Spuitgieten wordt gebruikt om veel dingen te creëren, zoals elektronische behuizingen, dozen, flessendoppen, binnenbekleding van auto’s, kammen en de meeste andere plastic producten die vandaag de dag beschikbaar zijn. Het is een ideale manier voor het produceren van grote hoeveelheden kunststof onderdelen, omdat in elke cyclus meerdere onderdelen kunnen worden geproduceerd door gebruik te maken van spuitgietmatrijzen met meerdere holtes.

Enkele voordelen van spuitgieten zijn hoge tolerantieprecisie, herhaalbaarheid, grote materiaalselectie, lage arbeidskosten, minimale afvalverliezen en weinig noodzaak om onderdelen na het spuitgieten af te werken.

Spanning  

De belangrijkste vijand van alle spuitgegoten plastic onderdelen is spanning. Wanneer een plastic hars (dat lange stammen van moleculen bevat) wordt gesmolten als voorbereiding op het gieten, worden de moleculaire bindingen tijdelijk verbroken door de hitte en afschuifkracht van de extruder, waardoor de moleculen in de vorm kunnen stromen. Onder druk wordt de hars gedwongen in de vorm. Als de moleculen onder druk komen te staan, worden ze gedwongen om te buigen, te draaien en te vervormen om de vorm van het onderdeel dat gevormd moet worden. Het draaien van harde of scherpe hoeken oefent meer druk uit op de molecule dan ronde, zachte bochten. Naarmate het materiaal afkoelt en de moleculaire bindingen de hars opnieuw verbinden in zijn uitgeharde vorm, zijn deze spanningen in feite vergrendeld in het onderdeel.

Terwijl sommige spanningen in een spuitgegoten onderdeel te verwachten zijn, moet u uw onderdelen (eventueel samen met de professionals van HSV-TMP) ontwerpen met zoveel mogelijk aandacht voor spanningsreductie als mogelijk.