Wilt u reizen?

Als u wilt reizen is een van de eerste vragen die u zich moet stellen: hoe ga ik reizen? Tegenwoordig zijn er veel manieren om van A naar B te komen. U kunt ervoor kiezen om een trein te nemen (dit kan een ICE-trein zijn of een gewone trein), auto, vliegtuig, bus of caravan. Waar wilt u heen? Als u naar Brussel wil reizen, is het verstandiger om met een auto te gaan dan een vliegtuig, maar als u naar New York wil, is het vliegtuig een logische oplossing. Lees meer over de keuze tussen auto of trein op onze blogwebsite Auto-of-trein.nl.

Soorten reizen

U kunt reizen met verschillende doelen. Zo kunt u reizen met zakelijke doelen of wilt u er gewoon lekker even tussenuit voor een welverdiende vakantie. Als u gaat reizen moet u rekening met een aantal dingen houden zoals: het weer, andere culturen en gebruiken, andere talen en tijdverschillen. Waar u ook rekening mee moet houden (zeker als u ver op reis gaat) zijn inentingen. Voor sommige landen bent u verplicht om een inenting te nemen en voor andere wordt het aangeraden. Er wordt ook aangeraden om op de site van de overheid te kijken of er meldingen zijn voor het reizen naar dat land. Sommige landen raadt de overheid af om te bezoeken als gevolg van een natuurramp bijvoorbeeld.

Trends in reizen

Nederlanders reizen graag. Het afgelopen jaar gingen Nederlanders in totaal zo’n 35,5 miljoen keer op vakantie, een stijging van ruim 1 procent ten opzichte van 2015. De stijging is te danken aan het aantal vakanties in eigen land: die namen met 3 procent toe naar een totaal van 17,6 miljoen. Het aantal vakanties in het buitenland nam juist licht af, met 1 procent, naar 17,9 miljoen. De vakantiebestedingen daalden licht, met zo’n 250 miljoen euro ongeveer 2 procent, doordat mensen in eigen land minder geld uitgeven dan over de grens. In totaal besteedden Nederlanders 15,7 miljard euro op vakantie in 2016. Ongeveer 12,8 miljoen Nederlanders gingen het afgelopen jaar een of meerdere keren op vakantie, circa 100.000 meer dan het jaar ervoor. De populairste vakantiebestemming blijft Duitsland, gevolgd door Frankrijk en Spanje. In Nederland zijn de badplaatsen aan de Noordzee het populairst.